My name is Musi

My name is Kokorka

сряда, 12 януари 2011 г.

Село Кости плака за животните

Село Кости плака за животните, които отидоха курбан на шапа
ФОТО Булфото

Село Кости обърна бунта на молитва:
Убийте мен, пожалете прасето

Бъркат шапа с копитен гнилец, категорични са стопаните

Най-страшните кошмари на хората в село Кости се сбъднаха. От вчера започна избиването на животните заради заразата от шап. Малкото царевско селце ще помни дълго черния 11 януари. От вчера местните хора са в истински траур за загубата на над 530 домашни животни. Със сълзи в очите и огромна мъка в сърцата стопаните се разделиха с добичетата и с единственото си препитание. Акцията по избиването на животните се превърна в жестока трагедия за жителите на Кости. Много от тях ридаеха, други в мъката си сипеха люти клетви. Трети отчаяно се молеха най-лошото да ги подмине и се надяваха на чудо.

Кметът на община Царево Петко
Арнаудов дойде на крака при хората
в Кости
Драмата започна още рано сутринта, когато цялото село се събра на площада. Докато чакаха ветеринарните екипи, хората кършеха ръце и се чудеха какво да правят. В Кости живеят около 300 души, повечето от които хора в пенсионна възраст. Почти всички разчитат за прехраната си на домашните животни. Тук няма къща, в която да не се отглеждат по две-три глави добитък - предимно овце, кози и прасета. Старците плачеха със сълзи. "По-добре нас да убият, ние какво да правим сега без животните си... Как ще се изхранваме от тук нататък", нареждаха един през друг насъбралите се на площада. Чуха се и призиви за бунт, но разумът надделя над емоциите и до ексцесии не се стигна. Съпротивата на костиенци се размина само с остри реплики и обвинения към управниците. Повечето от хората в селото не вярват, че там върлува шап. "Това не е никакъв шап, ние цял живот гледаме овце, кози, свине и знаем от какво боледуват животните. Познаваме много добре симптомите. Това е обикновен копитен гнилец, който се лекува само със син камък и една инжекция окситетрациклин", кълнеше се един от най-възрастните овчари. Други животновъди пък бяха убедени, че повечето животни през зимата накуцват, без да са болни, и това е съвсем естествено. Щом видяха първите ветеринарни инспектори, хората вкупом започнаха да се молят да им дадат втори шанс и да не убиват веднага животните. "Нека да се вземат повторни проби за изследвания и да видим какви ще са резултатите. Може да се окаже, че първите са сгрешени. Ето колко дни минаха, а животните са си живи и здрави", умоляваха костиенци. Други пък предложиха да оградят цялото село с мрежи и да видят какво ще се случи само и само да отърват домашните животни от планираната екзекуция. Местният фермер Атанас Тодоров, който има стадо крави, помоли да бъде направено за него изключение и да не унищожават животните, тъй като при тях няма нито една положителна проба. Той изтъкна и втора причина - отглеждал ги на доста голямо разстояние от селото. Ветеринарните инспектори обаче бяха категорични, че няма да има компромис за никого и независимо, че стадото е здраво, то също подлежи на унищожение. Трагедията не подмина и кмета на Кости Илия Язов, който също отглежда 70 крави. В неговото стадо е открито едно болно животно. Местният управник получил в нощта срещу вторник тежка хипертонична криза, но вчера прие с разбиране ситуацията като всички останали.
Разразилите се страсти и емоции в селото бяха усмирени, след идването на шефа на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Той се срещна лично със стопаните и подробно им обясни, че няма друго решение на създалата се сложна ситуация. Д-р Войнов успя да убеди събралите се на площада хора, че ако животните не бъдат умъртвени, има опасност заразата да се разпространи на територията на цялата страна и да се ликвидира целият животновъден сектор. "Ние нямаме абсолютно никакви колебания относно 37-те положителни проби. Резултатите от научния институт в София показаха действително, че в Кости има болни от шап животни. Диагнозата бе потвърдена и от независима лаборатория във Великобритания. Разбираме емоциите на местните хора и надеждите им да не е шап, а нещо друго, но за съжаление изследванията са категорични, обясни шефът на РВМС-Бургас д-р Димитър Германов.
Точно в 11,30 ч на обяд вчера ветеринарните лекари и специализираните екипи, облечени в защитни костюми, дадоха старт на акцията по унищожаване на всички животни в село Кости. Камион спираше пред всяка къща и прибираше всички чифтокопитни от министопанствата. Заедно с това комисия описваше животните по брой, възраст и размери, за да могат да бъдат изчислени по-късно обезщетенията за собствениците. Веднага след това животните се разтоварваха до предварително подготвените три рова в гората край селото. Там екип от двама ветеринарни лекари извършваше на място евтаназията. До ямите за загробване не бяха допускани лица от селото, а за изолацията следеше жандармерия. Добичетата бяха умъртвявани със смъртоносна инжекция Т61, която действа за броени секунди. Веднага след това труповете бяха дезинфекцирани със сода каустик.
Акцията по унищожаването на всички животни ще продължи три дни, предупредиха ветеринарите. След като бъде загробено и последното животно в село Кости, трите рова ще бъдат затрупани отново с дезинфектант и пръст и ще бъдат оградени с мрежи. Те ще се охраняват в продължение на 14 дни денонощно от полицаи, за да не бъдат изровени труповете от диви животни или недобросъвестни роми.
Кметът на община Царево Петко Арнаудов, в границите на която попада село Кости, изрази съпричастност към местните хора. Според него унищожаването на животните означава на практика ликвидиране и на селото. Местните жители не само че ще останат без основното си препитание, но и няма да имат право да гледат поне осем месеца други животни. Арнаудов обеща, че освен обезщетенията, които костиенци ще получат от държавата, община Царево ще отдели от бюджета си и допълнителни пари за компенсация. Успоредно с акцията по унищожаването на животните в Кости, продължават и изследванията в целия регион. Вчера ветеринарните власти взеха проби от Резово, Фазаново, Бродилово, Ахтопол и Царево. Според кмета на Царево Петко Арнаудов в момента с най-голям риск е граничното село Резово. Местни хора са сигнализирали, че стадо биволи непрекъснато влиза от турска в българска територия и е възможно и там да пламне зараза от шап. Градоначалникът призова държавата да вземе спешни мерки и да възстанови разрушените заграждения по браздата, за да се спре свободното преминаване на животни.
Росица Стоянова

вст / ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт