My name is Musi

My name is Kokorka

четвъртък, 5 ноември 2009 г.

Бяла мечка за 60 хиляди долара повали в Северна Канада собственикът на фирма "Белла България" Венцислав Георгиев !



Шефът на "Белла България" е звяр, а не човек !

Мръсна приказка

от Константин Стоянов

Джънк фууд бг бос застрелял бяла мечка. И за да не отиват ей така парите, похарчени за това приключение, решили да го използват за PR. Дали убити бели мечки продават кренвирши?

Представете си, че живеете във Великобритания. Купувате си вестник „Таймс” и някъде вътре виждате снимка на шефа на „Швепс”, прекрачил тялото на собственоръчно убит от него носорог на сафари в Африка. При това снимката не е находка на фоторепортери на вестника, а явно изпратена от PR отдела на фирмата. Само че в нормалните държави не е необходимо да убиваш диви животни, за да те уважават. Наистина.

Вчера, както си работех на компютъра, изведнъж започнах да получавам следните линкове към Стандарт и Монитор. След това открих повече подробности.



Трофей за $60 бона
Бяла мечка за 60 хиляди долара повали в Северна Канада собственикът на фирма "Белла България" Венцислав Георгиев. Напролет той хуква на лов за анаконди в Боливия.

Наш бизнесмен лови анаконди
Собственикът на "Белла" повали мечка за $60 000

Красива бяла мечка на стойност 60 хиляди долара отстреля собственикът на фирма "Белла България" Венцислав Георгиев. Бизнесменът беше на пусия в Северна Канада. Запалени ловци от цял свят, нарамили пушки редом до нашенеца, ще правят опити цяла зима да покосяват там ценни редки животни. Дванадесет са разрешените за лов през този сезон бели мечки и първата от тях стана трофей на родния предприемач.

Сега той чака транспортирането на ценната пухкава кожа, която в момента се обработва.
Георгиев успя да отстреля и величествен елен с огромни рога, които вече красят дневната в пловдивския му палат.

"През пролетта отивам на лов за анаконди в Боливия. По-екстремно преживяване досега не съм имал", чертае авантюристични планове търсачът на силни усещания. Екзотичното приключение с огромните змии ще му струва 25 хиляди долара.

Подробности - в статията на Константин Стоянов

БОЙКОТ НА "БЕЛЛА БЪЛГАРИЯ"

"Белла" произвежда кренвирши и наденица "Сачи", сух шпек "Перелик", маргарин "Томи", месни продукти "Народен", маргарин Flora, кори и баници "Белла", точени кори "Фамилия", месни продукти "Соларис".

semkiibonbonki.blogspot.com

>>>

Мечешка услуга

Или как неоторизирания PR се превърна в криза за "Белла България" !

От Борислав КАНДОВ

Венцислав Георгиев със застреляната от него мечка в Канада
И Иначе симпатичната българска компания "Белла България" вече повече от седмица бива разпарчетосвана по интернет форуми и блогове.

Причината - публикуваната в "Стандарт", "Монитор" и "24 часа" (от по-големите всекидневници) снимка на съсобственика на компанията Венцислав Георгиев, полегнал до току-що застреляна от него бяла мечка в Канада. В "Монитор" снимката бе озаглавена "Белла приказка", а в съботния "24 часа" (два дни след като вълната на недоволство вече се беше понадигнала) на две страници бе публикуван пространен очерк за улова. Дотук на пръв поглед нищо странно - ловът на бели мечки е разрешен от канадските власти, като годишно се издават 12 разрешителни. Георгиев дори не е платил сам цената на разрешителното (60 хил. долара), а го е получил като подарък от приятели. Но едва ли можеше да има по-неподходящо време и място той да направи своя дебют в публичното пространство по този начин - 2007 г. мина под знака на еко-протестите и повечето хора преоткриха природолюбителя в себе си (поне на думи, но това е друга тема). Белите мечки пък са един от символите на борбата с глобалното затопляне, даже се стигна до чудото невиждано в последните дни на 2006 г. администрацията на Джордж Буш да признае, че повишението на температурите заплашва определени животински видове, и дори да вкара белите мечки в списъка на застрашените видове.

Всичко това, плюс генерираното недоволство от предишни подобни трофейни снимки, плюс публикуваната през 2006 г. снимка на Георги Първанов със застрелян от него вълк, плюс придобитото самочувствие и нови инструменти за комуникация на онлайн обществото създадоха повече от благоприятни предпоставки за развитието на една PR криза.

Не бях аз!

Розита Михайлова, PR мениджър на "Белла България",казва че всички са били неприятно изненадани от реакциите след публикуването на снимката, но не смята, че компанията е в ситуация на кризисен PR. "Политиката на холдинга не толерира личните изяви. Венцислав Георгиев никога не е искал да се афишира в публичното пространство. Според него това не е работа на човек, натоварен с бизнес", обясни PR мениджърът. Самият съсобственик на компанията отклони поканата да коментира казуса, но чрез Михайлова все пак сподели, че "няма повод да се срамува, но съжалява, ако е засегнал някого".

Логичният въпрос е как при тази политика на компанията снимката се е появила в медиите. Оказва се, че кампанията е, хм, мечешка услуга от страна на PR агенция VIP Communication. Агенцията се управлява официално от Нина Николова (по-известна като Нина Никол, бивша сценаристка на "Елит" по БНТ, а отскоро - програмен директор на тв "7 дни"), а неофициално - от нея и журналистката на "Нощен Труд" Патриция Кирилова. Сред клиентите й са предимно представители на родния шоубизнес. "Никога не сме работили с тази агенция. Снимката е попаднала при тях чрез общи познати на Венцислав Георгиев и те са решили, че ще му направят услуга като я разпространят до медиите", каза Розита Михайлова. Че VIP Communication са източник, е видно и от отворено писмо, изпратено от агенцията след появата на стотици силно негативни коментари във форумите на няколко онлайн медии. В сайта на сп. "Слава" например четем: "Притеснително е, че една забавна новина, каквато ВИП Комюникейшън разпрати до медиите - "Бизнесменът Венцислав Георгиев отстреля бяла мечка на лов в Канада", бе трансформирана в огромен национален проблем и в бунт на природозащитници срещу абсолютно законния лов, извършен на хиляди километри от нашата граница." (Цялото писмо можете да прочетете в карето по-долу.)

В телефонен разговор Патриция Кирилова отрече агенцията да е изпращала снимката и каза, че те са я получили от друга агенция, но отказа да каже коя. "Получих снимката и съм я публикувала в "Нощен труд", на никой не съм я изпращала" каза Кирилова. Помолена за коментар на създалата се ситуация, тя обясни негативните коментари като активност на конкуренцията, която се възползва от случая. "Няма от какво друго да е. При положение, че хора правят много по-опасни неща и никой не иска се занимава с тях, да се окаже, че това е проблем - за мен това е смешно, но щом за някой това е проблем нека да си го описва като проблем." (Цялото мнение на Кирилова можете да прочетете в карето по-долу.)

На нож!

Розита Михайлова потвърди, че VIP Communication са неоторизиран източник и кампанията не е съгласувана с тях. Тя призна, че информацията за подробния очерк, публикуван в съботния брой на "24 часа" на 15 декември е предоставена от тях, след официално запитване от вестника.

Който и да е източникът на информацията, скандалът се развихри онлайн с пълна сила. Линкове към страницата със снимката в "Стандарт" се разменяха по електронни пощи и Icq-та. Резултатите в Google на "бойкот Белла" вече приближават 500. В социалната мрежа Facebook бе създадена група с име "Бойкотирайте Белла България". От 162 членове вечерта на 14 декември за по-малко от седмица тя се разрасна до над 840 души към момента на писане на този текст (виж допълнителния текст).

Какъвто и да е изходът от ситуацията, могат да се направят три прогнози. Едва ли някога ще видим отново Венцислав Георгиев по вестниците с ловните му трофеи. С по-малка сигурност същото може да се твърди и за останалите бизнесмени ловджии. А злочестата кампания на VIP Communication ще нанесе трудно поправима вреда на имиджа на "Белла България" и на PR индустрията.

www.capital.bg

>>>

Ловните навици на собственика на "Белла" разгневиха природозащитници !

От "Дневник"

Последна промяна в 20:18 на 14 дек 2007, 21049 прочитания, 300 коментара
Галерия
Снимка на българския бизнесмен Венцислав Георгиев до убита от него полярна мечка в Канада предизвика остра реакция на защитници на правата на животните. Чрез електронна поща те призовават за бойкотиране на продуктите на фирмата на ловеца "Белла България". Според публикация на вестник "Стандарт" за разрешението да убие мечката Георгиев е платил 60 хиляди долара.

Полярните мечки са застрашен от изчезване вид и един от най-големите сухоземни бозайници. На дължина достигат 3 метра и тежат над 700 килограма. В Канада живее над 60% от популацията на полярни мечки в света. Отделните провинции имат различни закони за закрила на животните, както и квота за разрешения лов. Всяка година ловците имат право да убият около 500 мечки.

С топенето на арктическите ледове оцеляването на белите зверове е под въпрос, тъй като те трябва да изминават огромни разстояния, за да намират храна.

www.dnevnik.bg


>>>

Бг Таймс

10 коментара:

  1. просто не е възможно
    можем да направим символичен бойкот ,като не купуваме продуктите на Белла

    ОтговорИзтриване
  2. чак пък криза не е имало за компанията повярвайте ми.

    Освен това В Канада има определена квота за убиване на тези животни,ако н беше той щеше да е някои друг.Квотата се дава на местните ,а те продават правото си да ги обиват,от това се прехранват!

    ОтговорИзтриване
  3. И какво става в нашата мила
    България децата гладуват а ниакои хора дават 60 ХИЛ. ДОЛАРА ЗА ДА УБИВАТ А НЕ НАПРИМЕР ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ТАКИВА ХОРА НЕ ЗАСЛУЖАВАТ НИЩО !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Сигурно е много горд, комплексари прости....

    ОтговорИзтриване
  5. ПРЕДЛАГАМ СЕГА ДА ДАРИ 90000 ЛВ ЗА ДЕЦАТА БЕЗ РОДИТЕЛИ.БИ БИЛО ДОБРЕ НАЛИ??

    ОтговорИзтриване
  6. Жалък тип!Тези, които се отнасят така с животните, се държат така и с хората! за този Венци знам много неща- малтретира работниците си, унижава хората, абе изрод! С друг себеподобен, шефа на Райфайзенбанк, само се чудят къде какво животинче да убият, нали са големи мъже! То не бяха сафарита, то не бяха лов на анаконди...
    Не купувайте продуктите на такива убийци!

    ОтговорИзтриване
  7. Tezi pichove Momchil i Venci sa si nyakakva lovna,biznes a moje i gei drujinka.Edinia si lakira noktite ,a drugia chupi meki kitki i skliapa kato pichka.Edinia banker na godinata,a drugia puk biznesmen na godinata.Tezi ot Oksford shto ne vzemat da pitat rabotnicite ot Bella,kakvo mislyat za shefa si.

    ОтговорИзтриване
  8. Mafia,drugo ne moga da kaga.Gal mi e za tezi hora koito rabotiat v firma "BELLA".Kofti tipove - mogebi triabva da gi narechem IZMAMNICI NA GODINATA

    ОтговорИзтриване
  9. Това е един болен комплексар,който си мисли че такива като него не са за психиатър! Отказвам се от неговите продукти,защото очевидно и аз съм допринесла с нещо за това ексцентрично кърваво убийство на един изчезващ вид!
    P.S ... като пиша,че съм "...съм допринесла с нещо..." се обуславям на поговорката "Капка по капка-вир"!

    ОтговорИзтриване


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт