My name is Musi

My name is Kokorka

сряда, 29 декември 2010 г.

250-килограмов шопар от Симитли падна под ножа на изкусния коляч и гробар Владо-Коча

Гробар тегли ножа на 250-килограмов шопар в Симитли

250-килограмов шопар от Симитли падна под ножа на изкусния коляч и гробар Владо-Коча, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Поредната, но в замяна но това рекордна "свинската сватба в пиринско", бе в дома на Цвета и Йордан Карадакови от кв. "Ораново". Двамата пенсионери са родители на двама лекари-местното джипи д-р Мария Апостолова и брат й Стоян Карадаков, който работи в болница в гръцкия град Солун. Майстор коляч бе Владимир Георгиев, известен с прозвището Владо Коча, най-добрият в бранша в целия район. Той е коляч по призвание, а по професия-гробар. Асистираха му Кирил Разаков-Пенче,-специализант "коремна хирургия", Евгени Айков-Цирата, братът на домакина-Иван Карадаков-Кумо и д-р, този път-истински-Стоян Карадаков.

Още в 9 часа сутринта в двора на Карадакови край пътя за Разлог и Банско върху огън от дъбови дърва и два казана се топлеше вода за обработката на прасето. За загрявка, в очакване на Владо Коча, асистентите му пиха за отваряне на апетита по чаша бяло вино с прясно изваден от градината праз. "Тази година прасе 300 кила, догодина петстотин", вдигна тост стопанката Цвета Карадакова.

Коляча Коча пристигна към 11 часа, оправдавайки се, че баба от съседното село Черниче умряла, а за разлика от прасето, тя не можела да чака. Владо изкара от кочината шопара, с хватка от свободната борба го препъна, обърна го по гръб, останалите четирима го приковаха към земята и Коча му тегли ножа. То изквича за последно, давейки се в собствената си кръв, ритна два-три пъти и толкова. С много мъка петимата качиха заклания шопар върху транжорната маса. Час и половина отне щавенето на козината с вряла вода, последва пърлене на кожата с две газови горелки. Бялото прасе почерня като араб, след това отново бе остъргано, за да се махне чернилката и накрая измито с четка. "Така как седите, скоро няма да ядете", сгълча коляча заседелите се на винце братята Иван и Йордан Карадакови.

Само за 40-на минути Владо, асистиран от Пенче и Цирата разфасоваха шопара. Някъде между отделянето на главата и разпарянето на шопара, стопанката баба Цвета подкрепи черноработниците с греяна ракия заради кучешкия студ.

След това на скарата зацвърчаха деликатесни и други мръвки от прясно закланото прасе. А Владо Коча, заклал от началото на Демокрацията досега над 10 000 прасета, потегли с моторчето си към поредното прасе за колене или погребение. Кое как дойде. /БГНЕС

София / България

ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт