My name is Musi

My name is Kokorka

понеделник, 6 декември 2010 г.

Китайски биолози са постигнали важен напредък във възпроизводството на панди

Напредък във възпроизводството на панди позволява връщането им в природата

Автор: ББС/ Лилия Димитрова - БНР

Китайски биолози са постигнали важен напредък във възпроизводството на панди, който ще им позволи да върнат животните в естествената им среда. Учените в най-големия център за развъждане на панди в китайския град Ченгду са успели да отгледат 300 панди в плен и броят им вече е достатъчен, за да започне връщането им в дивата природа след цели 15 години.

Учените използват няколко техники, за да наподобят изключително сложния процес по чифтосване на пандите. Женските панди могат да забременеят само в интервал от 12 до 24 часа веднъж годишно, а пенисите на мъжките панди са непропорцинално малки, което изисква съвсем точна поза, за да могат животните да се чифтосат. Бремеността на пандата може да трае от 11 седмици до 11 месеца, което я прави изключително трудна за проследяване. Освен това пандите раждат по две мечета, но се грижат само за едно.

За да увеличат процента на зачеване и преживяемост на пандите, учените използват различни техники като изкуствено осеменяване и "размяна на близнаци", при която те редуват двете родени мечета в престоя им при майката.

В центъра в Ченгду 98% от пандите оцеляват, което дава надежда на учените, че ще могат да върнат застрашените животни в естествената им среда, където са останали едва около хиляда екземпляра.

бнр / ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт