My name is Musi

My name is Kokorka

понеделник, 27 декември 2010 г.

Пенсионери отгледаха дива свиня като домашен любимец

Пенсионери отгледаха дива свиня като домашен любимец

Дива свиня, отглеждана от 2 години и 10 месеца, е атракцията в дома на пенсионерите - съпрузи Олга и Борис Петрунови, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Но макар и домашен любимец на млади и стари, дните на 130-килограмовата дива свиня са преброени, остават й не повече от 10-ина дни живот. Ще я колят, застудя и сезонът на "Свинските сватби" в Югозапада настъпи. Като осъден на смърт, Дивна излезе на последна разходка преди заколението.

През февруари 2008 г, Ангел, синът на съпрузите от с. Черниче, община Симитли, намерил малкото прасенце край пътя за Рилския манастир. Малката, която била родена преди часове, явно била изоставена от майка си, Ангел я взел и сложил в едно кашонче. Без много да му мисли, я занесъл в дома на родителите си в Черниче. Олга и Борис Петрунови кръстили малкото прасенце Дивна, на името на партньорката на Миро от "Каризма" от популярно тогава шоу. Дивна веднага станала предпочитаният домашен любимец на внуците и внучките на леля Олга и бай Борис. Пенсионерите започнали да хранят малката свиня с мляко, давали й го като на бебе - с биберон. Като поотраснала, Дивна минала на пици - остатъците от заведението на Ангел Петрунов в Благоевград. След това Дивна започнала да се храни със салам, с охота поглъщала кюфтета, много обичала орехи и грозде. "Не е глупава, чупеше орехите със зъби, но плюеше черупките, по-същия начин беше и с гроздето, не искаше ципата, а само сокът", обяснява Николай Петрунов, бивш централен нападател на "Пирин"-Благоевград и по-малкия брат на Ангел. Странното е, че след като преди 2 седмици заклали едно от домашните прасета и давали на Дивна да опита, тя само подушвала месото от себеподобните си, но не го искала. "И друг път съм й давал печени на скара свински кюфтета и месо, ядеше, не знам как, но явно е разбрала, че мръвката е от бившия й съсед по кочина", разсъждава бай Борис.

Синът Николай е категоричен, че няма да присъства на коленето на Дивна, което е насрочено веднага след Нова година. "Нямам сили да гледам как ще заколят Дивна, за мен, децата и родителите ми тя бе нещо повече от домашен любимец, свикнахме с нея", обяснява той.

Пусната от кочината, Дивна излита като торпила, бай Борис като тореадор я пропуска на косъм от себе си, размахвайки розов чувал. Пусната на свобода Дивна тича из градината като по манеж, надавайки специфичното грухтене. Спира за малко, оглежда се и пак хуква с характерните за дивите й посестрими подскоци. "Да не срещнеш такава торпила на тясно място в гората, ще те отнесе и разпори, ако е мъжка", предупреждава бай Борис. От пролетта не я бяхме пускали, много наедря, страх ни е да не разбие кочината, затова трябва да се разделяме с нея, категорични са през сълзи съпрузите Петрунови. Те обмисляли варианта да я пуснат на свобода, но отгледаният в домашни условия див звяр е притъпил сетивата си, за да оцелее сам в гората. "Най-много да излезе пред пушката на някой пишман ловец и той ще я гръмне, толкова е привързана към хората", обяснява бай Борис. /БГНЕС

Благоевград / България

BgTimes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт