My name is Musi

My name is Kokorka

неделя, 26 септември 2010 г.

Драстични нарушения по отношение на бездомните кучета във Велико Търново

Маркират бездомните кучета с флумастер

Добавена на:22.09.2010

Автор:Здравка Христова

Драстични нарушения по отношение на бездомните кучета във Велико Търново оповести тези дни неправителствената организация „Справедливост за животните”.

Липса на снимки, паспорти, лични досиета и трайна маркировка или общо 22

нарушения са установили експертите при нарочната им проверка в старата столица по изпълнението на Закона за защита на животните.

В много от случаите вместо задължителната трайна татуировка, която се поставя от вътрешната страна на ухото на кучето, животното е маркирано с обикновен тампон за хартия и флумастер, съобщи Аксиния Боснева, член на съвета на Националната координационна мрежа „Справедливост за животните”.

При извършената съвместна проверка с Районната ветиринаро-медицинска служба е констатирано и разминаване в отчетените числа на обработените бездомни животни, прескачане на номера, пълна бъркотия във воденето на амбулаторните листи на животните в кучкарника. По думите на Боснева това са злоупотреби.

Не може да се докаже, че свършената работа е реална за парите, платени от Общината, категорични са от „Справедливост за животните”.

Още преди две години от неправителствената организация поискаха от ОбС да бъде направен финансов одит на дейностите за обработка и кастрация на безстопанствените кучета, но предложението не получи подкрепа още на ниво постоянна комисия „Антикорупция”.

От „Енимъл Райтс” изнесоха данни, че кастрираните кучета в старата столица от фирма „Пролет” се връщат на улицата много бързо преди да са укрепнали след операцията, оставят се в открити клетки, „мокри от собствената си урина или стомашно съдържание”.

Над 1700 кучета за заловени и кастрирани от 2008 г. до сега, отчитат от фирма „Пролет”, която по договор с община Велико Търново трябва да извършва дейността. Доказателства за тези данни пред журналисти не се изнасят. Като обработката на всяко едно от тях струва на данъкоплатеца между 50 и 70 лева. Липсват обаче публични данни колко пари са похарчени за безпризорните четириноги и за какво.

Районната прокуратурата нареди на Община В. Търново до два месеца да направи временен приют за кучета. По силата на Закона за защита на животните той е трябвало да заработи до 30 април 2008 г. До 31 юли 2008 г. ОбС е трябвало да приеме Наредба за отглеждане на кучета във временните приюти, което също не е направено.

десант / ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт