My name is Musi

My name is Kokorka

сряда, 6 юли 2011 г.

Кучешка чума паникьоса Ловеч

Наблюдават бездомните псета в града

Кучешка чума паникьоса Ловеч

Болните от гана животни са умъртвени

Домашните кучета в Ловеч трябва да ограничат разходките си на открито.

Иван Първанов

06.07.2011

Агонизиращи бездомни кучета изплашиха жителите на Ловеч и вдигнаха на крак местните общинари и ветеринари. В края на миналата седмица граждани сигнализирали в общината, че в центъра на града са намерили две кучета, които или са отровени, или са болни от бяс. Животните били с пяна на уста и се гърчели в предсмъртни мъки на улицата. За проблема веднага бил информиран кметът на общината Минчо Казанджиев и местните ветеринарни служби.

Направеният първоначален бърз тест показал, че бездомните кучета не са отровени, а са покосени от гана, известна още и като кучешка чума.

Тя не е опасна за хората

но бързо се разпространява сред неваксинираните четириноги и може да предизвика епидемия. Симптомите й са като на отравяне – запенване, конвулсии и мъчителна смърт, и затова гражданите са помислили, че двете мъртви животни са отровени от човешка ръка.

След подадения сигнал двете болни животни били откарани в приюта за временно настаняване в Троян. Там по разпореждане на шефа на Областната дирекция по безопасност на храните

д-р Ивайло Йотов те били умъртвени. Обяснението на ветеринарния лекар е, че нямало кой да поеме разходите по скъпото им лечение.

Зам.-кметът на Ловеч инж. Пламен Петков каза за „в мо“, че районът, където са били намерени болните животни, веднага е бил обезпаразитен и дезинфекциран. Служителите от местния кучкарник продължават да обикалят из града и да извършват

постоянно наблюдение над останалите бездомни кучета

„Ако се установи, че някое от тях започне да проявява същите симптоми, то веднага ще бъде отделено от останалите, за да се избегне разрастване на заразата“, каза инж. Петков. Зам.- кметът обясни още, че в общината има кучкарник, в който бездомните кучета се откарват, ваксинират, обезпаразитяват и кастрират. „За съжаление обаче не е възможно да следим дали всички улични кучета са ваксинирани“, каза инж. Петков.

Местните ветеринари пък съветват хората, които имат неваксинирани домашни любимци, временно да ограничат разходките им на открито и да не им позволяват да пият вода на улицата.

в мо / ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт