My name is Musi

My name is Kokorka

неделя, 10 юли 2011 г.

Мизерни условия в зоологическите градини - разбити клетки, мечки в кафези, хищници ядат хляб

Мизерни условия в зоологическите градини

Разбити клетки, мечки в кафези, хищници ядат хляб - и това може да се види в българските зоопаркове. Не само мизерията обаче е проблем - оказва се, че на много места персоналът не е подготвен, а и ветеринарите нямат опит с диви животни. Скандалните данни могат да се открият в доклад на организацията "Четири лапи", която наблюдава зоопарковете от 2005 година. Действителността обаче на места се оказва още по-шокираща. Ето какво видяха нашите кореспонденти в страната.

Условията в зоопарка в Айтос са критични. Единствената пума, която се отглежда тук доизживява дните си в тази мизерна клетка. От 40 години тук нищо не е пипано. И проектът за еврофинансиране вече пета година не е одобрен с мотивите, че Айтос не е туристическа дестинация. Именно от този зоопарк избяга 3-годишното мече Бамби, което след това беше застреляно.

Не по-добро е положението и в голям град като Пловдив. Хората там заливат публичното пространство със сигнали за ужасното положение на животните, които някак оцеляват, докато вратите на зоопарка са заключени заради ремонт. Можете ли да повярвате - тук живеят мечките Наско и Габи - заключени в тесни клетки!

Христо Минков - нач. отдел "Екология" в община Пловдив:
- Имат известно основание онези, които ни критикуват, действително това е най-слабото място в зоокъта. Те не живеят в кафези, живеят в клетки, но тези клетки не отговарят на стандартни изисквания, т.е. те са прекалено тесни. И затова сме направили две къщички, които са с доста по-големи размери, те са с обширно дворно място.

Намеренията са, след ремонта, до есента Пловдив отново да има зоокът.

Подобни са проблемите и в Благоевград. От екологичното министерство са издали над 10 предписания на зоопарка, но не всички ще могат да бъдат изпълнени - отново заради липса на средства.

Д-р Крум Попниколов - управител на зоопарка в Благоевград:
- Изоставаме в едно от основните неща- това е разширение на огражданията на самите животни. С магическа пръчка не може да стане. Трябва воля от страна на общината.

Последният пример е от Павликени. Над 200 животни се отглеждат в местния зоопарк. Но няма достатъчно средства за обновяване клетките им.

Недялко Георгиев - управител на зоологическата градина в Павликени:
- Бюджетът за изхранване на животните и за всичко, за цялата издръжка е 30 000 лева. Държавата повече има контролни функции, искат само да контролират, но без да помага!

Кадри: "Четири лапи"

Всички зоопаркове у нас са собственост на общините и издръжката идва изцяло от местния бюджет. И ето го първият проблем - бедни и малки общини поддържат зоопаркове с много животни - без възможност за ремонти, при липсващи условия за отглеждане на едри хищници.

Димитър Иванов - управител на Парк за танцуващи мечки в Белица:
- Не може да поддържате една огромна зоологическа градина, когато градът ви е беден, не става. Нито е Ноев ковчег, нито пък трябва да имаш всичко... Всеки казва - да, ама като няма лъв не било зоологическа градина - което не е вярно. Нито една зоологическа градина аз не знам да има да е изготвен истински реален бизнес проект.

Зависимостта е ясна - голяма и богата община- уредена и поддържана зоологическа градина. Примерът е в Стара Загора. Общината заделя средства от своя бюджет, но зоопаркът има и спонсори. Така мястото е приятно за хората, но и комфортно за животните.
Автор: Екип на "По света и у нас"

ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт