My name is Musi

My name is Kokorka

сряда, 25 август 2010 г.

Бяла лястовица в Чепеларе

Бяла лястовица в Чепеларе

Снимка: Архив БНТ

Бяла лястовица в Чепеларе

25.08.2010 / 12:08

Бяла лястовица се появи в Чепеларе. От няколко дни птицата символ на надеждата лети по един и същ маршрут и много хора се събират, за да я наблюдават.

Хората в Чепеларе за първи път са свидетели на природното чудо. Не се знае кой пръв я е зърнал и все още гадаят къде е гнездото й. Лястовицата се появява в ранния следобед и никъде не каца.

Радка Ганчева:
- Покрай реката, покрай мостчето надолу лети, пещерняка и я виждаме тука на фона на хотела, на кафявата част, снежно бяла, блести!

Диана Стайкова:
- В мига в който я съзрях, ама без да съм си мислила дали ша пожелая нещо или не, в първия момент като я съзрях, ми мина тука като някаква мисъл, светкавица – да ми са живи и здрави децата! Това ми мина без да го мисля.

Повечето хора, които се любуват на полета на лястовицата, свързват появяването й с разказа на Йовков и са категорични, че това е добра поличба за града.

Васка Дърбоклиева, зам.-кмет на Чепеларе:
- Че ще бъдат хората здрави, щастливи и изпълнени с оптимизъм и вяра.

Албинизмът при птиците е изключително рядко явление. Няма официална статистика на какъв период от време се появява, но според поверието това се случва веднъж на 100 години. А старите хори казват, че който успее да зърне бяла лястовица, това ще му донесе щастие и късмет.
Автор:Величка Петкова,Смолян

бнт / ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт