My name is Musi

My name is Kokorka

сряда, 28 септември 2011 г.

Котката Франк и Луи влиза в Рекордите на Гинес като е най-дълго оцелялата котка с две лица в света

Котка с две лица влезе в Книгата на Гинес

28.09.2011

Лондон. Котката Франк и Луи влиза в Рекордите на Гинес като е най-дълго оцелялата котка с две лица в света. Сивият котарак с две усти, две нослета и три очи този месец навърши 12 години.

Франк и Луи страда от черепно-лицева дупликация - изключително рядко вродено заболяване. То е причинено от протеин със странното име SHH /sonic hedgehog homolog/, кръстен на прочутия таралеж Соник от видеоигрите на компания "Sega".

Състоянието, известно като дипрозопия, много пъти е наблюдавано при домашни котки. Малко от тях обаче преживяват до късна възраст.

Двуликият Франк и Луи е роден на 8 септември 1999 г. Стопанката Марти му работи във ветеринарен кабинет, когато еднодневното котенце е донесено за евтаназия.

Обикновено котките с две лица живеят между един и четири дни, тъй като имат и други заболявания и дефекти, разказва Марти. Тя незабавно е осиновила двуликото коте и се е погрижила то да бъде подложено на всички процедури, необходими за оцеляването му.

Франк и Луи има само един мозък и двете му лица действат в синхрон. Двете му очи са нормални, само средното, което е по-голямо, не функционира. Котаракът се храни с устата на Франк, защото тя е свързана с хранопровода.

Франк и Луи съжителства с куче, още една котка и няколко птици, сред които папагал, изпълняващ опери. Според стопанката му двуликият котарак се държи по-скоро като куче - обича да се разхожда на каишка и да се вози в автомобил.

асн / ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт