My name is Musi

My name is Kokorka

събота, 3 септември 2011 г.

Южноафриканско семейство осинови бебето - хипопотам, което днес тежи 4 тона











Любимци
Хипопотам пие кафе, гледа ТV
Южноафриканско семейство осинови бебето, което днес тежи 4 тона

Владимир Йонев

03.09.2011

Ако човек срещне хипопотам в дивата природа, без съмнение трябва да си плюе на петите. Южноафриканско семейство обаче осинови бебе хипопотам и така то стана техен домашен любимец, който днес тежи близо 4 тона. Джесика предпочита домашните удобства пред живота в африканската савана. Тя броди из дома на стопаните си, храни се от тяхната маса, пие сладко кафе и се радва на успокояващ масаж преди сън.

Шърли и Тони Джубърт намерили изоставеното хипопотамче на брега на река Лимпопо в ЮАР след разрушителното наводнение от март 2000 година. Осиротялото животно било травмирано и изпитвало остра нужда от мляко. Съпрузите не искали да оставят новороденото сред гладните крокодили и решили да се погрижат за него. Били твърдо решени да го пуснат на свобода, щом порасне. Така в продължение на 10 години с търпение и обич възпитавали Джесика.

„Хипопотамите остават близо до майките си дълги години, поради което вероятността осиротялото хипопотамче да оцелее в дивата природа е нищожна. Затова го взехме”, разказва Тони.

„Не съм сигурен дали Джесика си мисли, че аз съм хипопотам, или пък смята, че тя е човек. Но между нас наистина има фантастична връзка”, разказва стопанинът. Когато Тони произнася името й,

Джесика грухти в отговор

„Не мога да си представя живота без нея. Това е детето, което аз никога не съм имала”, допълва Шърли.

Тони и Шърли се стремят да държат затворена вратата на дома си, но хипопотамът натиска дръжката и сам се настанява където му хареса из къщата. Обемистият питомец вече е счупил няколко кресла, диван и три спални.

След като станал твърде голям и тежък, се наложило да му забранят да влиза в жилището. Сега спи на двора заедно с кучетата на семейство Джубърт. Реката е съвсем близо и Джесика би могла във всеки един момент да отплува където си поиска. И понякога наистина изчезва за няколко дни, но очевидно е много щастлива в своя дом, тъй като винаги се завръща.

Любима и е кухнята

където нейната огромна муцуна започва да трака с челюсти при всеки намек за храна. Идеята да похапне я занимава в по-голямата част от живота й, защото всеки ден тя поглъща храна, равна на 1/10 част от собственото й тегло. Затова от 16 кг тегло и 30 см височина, когато била намерена, Джесика има всички шансове да достигне до 4000-4500 килограма.

Любимото й лакомство са варените царевични кочани и зелето. Похапва и от обикновената кучешка храна, която дели с английските бултериери на стопаните. На ден изпива до 20 литра слабо кафе, което лочи от бутилка. Понякога й разрешават дори да се храни направо от кухненската маса.

По няколко часа на ден Джесика се къпе в реката, която минава през имението. Тя е свободна да си отиде, но предпочита да остане. Всъщност не може да си представи живота без своите двукраки любимци, с които

всяка вечер гледа телевизия

Действително Джесика има някакви човешки черти - например тя знае приблизително дузина думи на езика африкаанс. Най-важната дума е „бек”, което означава „уста”, и ако я чуе, веднага се приближава и отваря уста, очаквайки нещо вкусно.

Най-добрите приятели на Джесика са кучетата на Тони и Шърли - ротвайлер и бултериери. „Джесика обича кучетата. Тя играе с тях в градината, а те не позволяват на птиците да я безпокоят - разказва Тони. - Всеки път, когато някоя птица иска да се настани на гърба й, кучетата започват да лаят и я прогонват.”

Както е известно, хипопотамите са едни от най-големите и опасни животни на земята, те убиват повече хора, отколкото всеки друг бозайник в Африка. „Джесика е удивително нежна. Осемгодишната дъщеря на наши приятели неотдавна се подхлъзна и падна във водата и Джесика незабавно доплува до нея, като я побутваше с гърба си до брега. Това е удивително същество”, разказва Шърли.
.
Animal planet


Двуметрово ему стана домашен любимец
В дома на семейство Нюби се появил нов, пълноправен член на семейството - емуто Беки. Грамадната птица живее вътре в къщата и прави всичко както и останалите членове. Ако главата на семейството Йън Нюби гледа телевизия, емуто непременно седи до него. А ако в семейството е ден за къпане, то и Беки задължително се къпе!

„Преди няколко години за Коледа получих необикновен подарък - щраусово яйце. Направих нещо като инкубатор, но дори не предполагах, че от яйцето ще се излюпи нещо. Когато на бял свят се появи Беки, той беше толкова миниатюрен. Днес тежи вече около 80 кг, а неговият ръст достига практически два метра!”, разказва Йън Нюби.

Емуто израснало рамо до рамо с децата. Вероятно затова то се опитомява, нещо твърде странно за това диво животно. „Беки яде всичко, което му попадне пред очите. И това не е шега: ако не внимаваш, емуто ще глътне ключовете от колата, кухненската гъба и може да закуси с гвоздеи от куфарчето с инструменти в гаража”, с усмивка разказва Йън.




ЛАБРАДОРИТЕ - НАЙ-ГОЛЕМИ ФЕНОВЕ НА САПУНКИТЕ
Всяко куче във Великобритания гледа по един час телевизия на ден, сочат проучвания на компанията Digital UK, провели допитване сред 1800 стопани.

Експертите смятат, че с прехода от аналогова към цифрова телевизия изображението е станало по-ясно и това привлича кучетата. „Ние мислехме, че кучетата просто си почиват редом със стопаните, гледащи телевизия. А се оказа, че животните реално гледат това, което им харесва”, коментира ветеринарят Крис Лоуренс. Нещо повече. Вкусовете на стопаните и на самите четириноги не съвпадат. Например футбол обичат да гледат по думите на стопаните само 7% от домашните любимци. Най-много са любителите на на сапунените опери - лидери са популярните британски сериали Coronation Street и EastEnders. Най-запалени телеманиаци се оказали лабрадорите, те с удоволствие гледат телевизия по два часа на ден. След тях се подреждат спаньолите, колитата, джак ръсел териерите и стафордширите.

ПАСТИРСКО КУЧЕ СЕ СТРАХУВА ОТ ОВЦЕ
За пръв път страхът на бордър колито Си от овцете се проявил, когато неговата стопанка Джен Липингтън го извела на полето. Тогава той бил кутре. Пораснал, но ситуацията не се променила - четиригодишният Си не пасе овцете, а по-скоро бяга от тях.

Във фермата на Джейн и нейния съпруг, която се намира в Съмърсет, Англия, има около 100 овце.

„Ако една овца се отклони от стадото, Си бяга след нея, както се полага на пастирско куче - разказва Джейн. - Но когато овцата се обърне срещу него, той се плаши и бяга надалеч”, разказва Джейн. Състоянието е известно в медицината - диагнозата се нарича овинофобия. Оказва се, че от нея страдат не само хора, но и животни.

в мо / Пета Бг Таймс

For english language here:

Jessica the Hippo !

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт