My name is Musi

My name is Kokorka

събота, 20 август 2011 г.

Гола, клепоуха котка - Левкой,чака признание











Гола, клепоуха котка чака признание

Породата с име на цвете прилича на извънземно

Широко поставените им уши висят, както тези на немска овчарка.

ВЛАДИМИР ЙОНЕВ

20.08.2011

Левкой е екзотично, ароматно цвете, което някога ухаело във всички съветски, в това число и украински градини. Днес украинският левкой е по-популярен не като растение. От флората името се прехвърлило във фауната. Така преди десетина години дало началото на нова котешка порода, каквато светът още не бил виждал - гола и клепоуха. Разбира се, котки без козина, както и такива с клепнали уши, отдавна са познати на човечеството. Едните обаче били голи, а другите - клепоухи. Чудото не закъсняло: украинска ентусиастка си поставила задачата да подари на света гола и същевременно клепоуха котка, и в края на краищата

този фокус й се удал

За начало били взети голи донски сфинксове и клепоухи скотиш-фолдове, които години наред били щателно смесвани. От време на време към този мяукащ коктейл добавяли по няколко капчици обикновена домашна котка. Защото това симпатично, но безпородно същество притежава забележително здраве. Скромното му присъствие се допуска, за да подсили синята кръв на твърде изисканите аристократични котки. И ето че след няколко години на бял свят се появил първият истински украински левкой - пионер на тази и до днес много рядка порода. До днес тя не е призната от много фелиноложки организации, чието ръководство подлага на съмнение самия факт на съществувание на голи клепоухи писани. Макар че отстрани това изглежда странно - защото левкоите ходят по изложби и събират тълпи от възторжени поклонници. Официален статус обаче все нямат. Впрочем с новите породи историята се повтаря и вечно е една и съща. Така че, рано или късно, левкой ще бъде официално признат. И тогава със сигурност ще завладее вселената, защото той предизвиква възторг дори в тези хора, които въобще

не могат да търпят нищо голо

Очевидно цялата работа е във вълшебните уши на левкоите - те не са притиснати към главата, както това е прието при повечето клепоухи породи. Техните огромни, широко поставени уши висят почти наполовина както тези на немска овчарка. Именно с такива уши са снабдени повечето филмови пришълци от космоса. Така левкой прилича на чуждоземец дори повече от останалите голи котки, които често се сравняват с извънземни.

Украинският левкой е със средни размери (5-7 кг), почти правоъгълно здраво тяло с хармонично количество гънки, доста дълга плоска глава, украсена с философски бръчици на челото и огромни бадемовидни присвити очи. Той няма навик да изцъкля прекрасните си очи и от време на време хвърля презрителен поглед. Ако човек не познава навиците му, би могъл да го заподозре в излишно високомерие. Той не е горделив, но и няма доброволно да се превърне в жива играчка за някой капризен малчуган. Няма и да ви забавлява, ако очаквате по цял ден да играе. От уважение към вас може да се затича, но буйното преследване на топка съвсем не му доставя удоволствие. Украинецът не страда от излишна страст към хазарта, може би поради това от него не става добър ловец: милият и кротък левкой искрено не разбира, защо му е да лови и души такава приятна мишка - не е ли по-добре тя да се осинови или поне да се нацелува както трябва? Разбира се, между тях има и такива с лош характер. И сред тях може да се намерят страшилища за всички съседски гризачи - това обаче не е правило, а изключение: когато селекционерите работили над създаването на тази порода, те се стараели да изключат от развъждане котките с агресивен потенциал. Поради това агресивните са малко, повечето левкои са готови да отгледат дори мишка.
.
Animal planet
ХЛАПЕ СЕ СПРИЯТЕЛИ С НОСОРОГ

12-годишната Елизабет Тищенко си има необичаен приятел - двутонния кенийски див носорог, когото нарекла Макс.

Те станали най-добри приятели, след като бащата й намерил осиротелия бял носорог в района Лайкипия в Кения. След това били принудени да дадат малкото животинче в рехабилитационния център Ol Pejeta Conservancy. Елизабет обаче започнала редовно да го посещава и така се сприятелили. Независимо че носорозите се славят със своята агресивност, Макс много обича когато момичето нежно го гали по гърба или почесва корема му. Дружелюбният носорог обича също да се търкаля в тревата, също като малко кученце. Той дори позволява на своята приятелка да го дърпа за опашката.

ПАПАГАЛ ПОЛИГЛОТ ГОВОРИ 2 ЕЗИКА

В графство Западен Йоркшир, в неголямото английско градче Бредфорд живее папагал от вида жако. Той знае различни думи не само на английски език, но и на урду. Собственикът Гафар Ахмед твърди, че никой не е обучавал птицата, тя сама се е научила да говори, слушайки разговорите в семейството. Ако им отидете на гости, ще чуете както традиционното английско „уелкъм”, така и „ас-салям алейкум” което птицата отчетливо произнася. „Той обича не само да дърдори на двата езика, но и да имитира различни звуци. От известно време лае като куче, а понякога бръмчи като хладилник!”, разказал Ахмед. Наскоро проучвания доказаха, че интелектуалното развитие на африканските сиви папагали жако отговаря на това на четиригодишно дете.

ДЕЛФИН БЕЗ ОПАШКА СТАНА ФИЛМОВА ЗВЕЗДА

През октомври по екраните излиза филма „Историята на делфина” във формат 3D. Главните роли изпълняват Морган Фриймън, Хари Коник-младши и Ашли Джъд, а така също и делфинът Уинтър. Когато самката била на два месеца, заедно с майка си попада в капан за крабове. Майка й загива, а тя е спасена от млад рибар. Капанът обаче отрязва опашката й. На помощ на животното се притекли добри хора. Ирландският учен Кевин Керъл, който се занимава с изготвянето на протези, направил за Уинтър изкуствена опашка. Той се трудил в продължение на повече от година. Направил над 50 прототипа, докато не постигнал желания резултат. За да не дразни чувствителната кожа на делфина, протезата се „смазва” със специален гел, който се оказал полезен и за хората с изкуствени крайници. Сътрудниците на аквариума по няколко часа на ден масажират мускулите й , за да се чувства комфортно. Сега Уинтър дава представления пред деца. Помага и на войници, участвали в сражения в Ирак и Афганистан, да се справят с депресията.

в мо / ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт