My name is Musi

My name is Kokorka

събота, 16 октомври 2010 г.

40 000 кокошки в птицеферма в Дулово умират от глад

Опасност от зараза заради 40 000 умрели кокошки

16.10.2010

40 000 кокошки в птицеферма в Дулово умират от глад, защото собствениците нямат средства за закупуване на фуражи. Според ветеринарите масовото измиране на птиците може да доведе до епидемия от болести и екологична катастрофа. Собственикът е готов да ликвидира пернатите и да дари месото на социални заведения, ако държавата помогне това да стане в рамките на ден-два.

Димитър Славов се занимава с птицевъдство от 13 години. Дава работа на 30 души. Но сега е отчаян и не вижда изход за спасяване на производството.

Димитър Славов - собственик на птицеферма:
- С високите цени на фуражите и ниските цени на яйцата ние натрупахме доста задължения към доставчици. Затова всички доставчици отказаха да ни продават фуражи.

Така се стига до сегашната критична ситуация. Птиците не са хранени вече 48 часа и умират от глад. Собствениците не могат сами да се справят с криза от такъв мащаб.

Васил Минков - ветеринарен лекар:
- През моя дългогодишен професионален път такова нещо никога не съм виждал. И то от глад. Виждал съм от заболяване от друго, но от глад - не.

На ден в птицефермата са необходими 6 тона фуражни смески, на стойност 3 600 лева. В същото време цената на яйцата се е сринала и в момента много производители ги продават за преработка по 5 ст бройката при себестойност 12 ст.

Мергюл Ебазер - работничка:
- Жал ми е за тях, душата ми плаче. Няма да оставим нашата ферма да умре. Искаме да ни помогнете.

Димитър Славов:
- Ако всичко това умре. След 24 часа не успеем да намерим храна, тук може да пламне епидемия.

Васил Минков:
- По-добре да отидат в някои домове, в някой от социалните заведения, отколкото да отидат в екарисажа.

За ситуацията са уведомени всички местни институции и ветеринарните власти. Собствениците се надяват на незабавна намеса от компетентните
органи. Казват, че е престъпление 100 тона хранителни продукти да отидат
на боклука. Просто така.

Автор:Маргарита Иванова - Силистра

бнт / ПЕТА Бг Таймс

4 коментара:

  1. Скапана държава, бе..... По Великден в магазините яйцата са от Полша и т.н., а нашите производители фалират...

    ОтговорИзтриване
  2. Това, което се случва с гладуващите животни е ужасно! Дано все пак някой от правителството да се намеси и да помогне, макар, че много ме съмнява! И как може след като човекът се е обърнал към всички институции и дори към Министерството и никой не е взел отношение към поблема?!?!?!
    Ако може, моля побликувайте името на птицефермата и банкова сметка, за да помогнем кои с каквото може на гладуващите птички!

    ОтговорИзтриване
  3. Ако може, моля побликувайте името на птицефермата и банкова сметка, за да помогнем кои с каквото може на гладуващите птички!

    ОтговорИзтриване
  4. Публикувайте какво е станало, какво е развитие на проблема или решението ???? Важно е!!

    ОтговорИзтриване


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт