My name is Musi

My name is Kokorka

събота, 16 април 2011 г.

Бомбайската котка








Бомбайската котка – дявол с ангелски характер

Тя е антрацитно черна – от муцуната до опашката и учудващо интелигентна

ВЛАДИМИР ЙОНЕВ

16.04.2011

Истинската бомбайска котка е най-черното същество на света - катранена, без нито едно светло петънце. И носът е черен, и мустаците, дори и възглавничките на лапите са черни. Ако някой ви предложи бомбайска котка с красиви светли лапички и бял „лигавник” на гърдите, незабавно отхвърлете измамника с неговата фалшива писана.

Истинската бомбайска котка не може да има никакви отклонения – разбира се, като се изключат светлите нокти и очите, които са медно-златисти, кръгли и големи. Всички писани изглеждат така, сякаш са

щатни служители на най-злите вещици

Във вълшебния свят тези зловещи и загадъчни на вид същества биха стрували колкото злато. Ако разчитате на визия. По характер обаче опашатката няма качества, достойни дори за асистент на зла магьосница. Защото е добродушна.

Независимо от името си, тези писани нямат нищо общо с Индия. В средата на миналия век американец създава породата, вдъхновен от черните пантери. Искал да получи нещо подобно, но в умален, домашен вид. За получаването на малките били използвани бурмили и късокосмести американски котки. „Работата” продължила около 20 години – докато в средата на 70-те години на миналия век блестящото черно кожухче не се появило на своя първи бал, т. е. на изложба. От този момент тази порода намира достойно място, макар че и до днес не е призната кой знае защо от някои фелиноложки организации.

Бомбайските писани са доста редки дори и в родната Америка, вероятно поради нежеланието им да се размножават безотговорно. Бомбайките биха били идеал на феминизма. Повечето от тях съвършено искрено смятат, че в света има много по-важни дела от баналното раждане. Пък и „кавалерите” се отнасят към „производствения процес” ако не студено, то поне

с аристократична сдържаност

Писаната тежи най-много 3-4 кг. Когато била създавана, планирали минипантерата да стане малко по-внушителна. Неизвестно защо това не се получило. Затова пък сега някои селекционери се стараят да предадат на бомбайката по-големи габарити: впрочем тя и в сегашния си обем се чувства превъзходно и изглежда впечатляващо. Лъскава, къса и плътна козина, хипнотизиращи златисти очи, закръглени неголеми уши, кръгла глава, здраво тяло и бодро вдигната опашка - такава се представя пред нас „правилната” бомбайска котка.

Тя рядко е в лошо настроение - не се надува, не изпада в мрачни размишления и не е склонна към присъщата за много други котки демонстративна самостоятелност. Бомбайката никога „играе” на безразлична. При първо повикване тя се отзовава. Ето защо, макар и да е черна, няма нужда да я търсите дори и в най-тъмната стая, защото едва ли тя ще поиска да се крие от вас.

При цялата своя доверчивост и добронамерен нрав тя е и много умна - прекрасно разбира как е устроен този свят. Така че ако не й е разрешено да се катери върху масата и да краде салам, никога няма да го направи. И мигновено съобразява, че е много по-лесно да си издейства вкусно парченце от детето, отколкото от неговите коравосърдечни родители.

Здрава и силна, бомбайката често доживява до 20 години. И дори на тази почтена възраст тя не се превръща в озлобен пенсионер, а остава все така мила, нежна с ангелски характер, но с леко сатанинска външност.

вмо / ПЕТА Бг Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт