My name is Musi

My name is Kokorka

вторник, 5 април 2011 г.

Щъркелово гнездо подпали съседска война в Дупница

Комшии на война за щъркелово гнездо

Виладжии не искали пернатите, бомбардирали двора им с жаби и змии

Щъркелово гнездо подпали съседска война в Дупница. Комшии спряха с жива верига изпратена от общината вишка, преди тя да демонтира дома на пернатите. Около двайсетина баби и внуци преградиха пътя на машината, извикана от столичното семейство Догаджийски. Стопаните поискали демонтиране на гнездото, защото щъркелите бомбардирали всяка пролет двора им с жаби и змии.
Драмата се разигра на ул. "Войводска" 17. Гнездото е върху комина на Догаджийски. Софиянците идвали два пъти годишно в къщата си в Дупница, но пуснали оплакване до общината и Министерството на околната среда за терора на дългоклюните си "съквартиранти". Семейството поискало преместване на гнездото, защото прелитайки до него, пернатите изпускали живата си храна върху тентата пред входа на вилата им. Двама чиновници от кметството реагирали на сигнала и поели с вишката към къщата. Появата им обаче предизвика спонтанно опълчение на комшиите. За да предотвратят скандала, служителите оставиха гнездото върху комина, но направиха и друго, метално върху най-близкия електрически стълб. Час след спасителната акция на съседите щъркелите долетяха от юг. След кратък разузнавателен полет над района обаче семейството пернати се настани отново върху комина, пренебрегвайки новия "общински" дом на улицата.
Щъркеловото гнездо е едно от двете, останали в Дупница. Най-голяма е колонията в съседната община Кочериново. Тази година птиците са долетели със седмица и половина закъснение, но затова пък всички гнезда са се напълнили само за три дни, съобщиха от Природен парк "Рилски манастир".
Анна ГЕОРГИЕВА

вдн / BgTimes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт