My name is Musi

My name is Kokorka

неделя, 6 март 2011 г.

Боклуци,наречени хора,бесиха кучета





Странджански варвари "бесиха" кучета

5 март 2011

София,България

Въпреки забраната ритуалът тричане пак се проведе на реката до Бродилово
Кукеров ден в странджанското село Бродилово започна с Тричане на кучета, въпреки че мракобесният обичай е забранен със заповед на кмета Петко Арнаудов през 2005 г. Тогава за пръв път в пресата се появиха снимки на "обесени" четириноги, които се въртят на въжето и хвърлят екскременти от ужас и страх.

Фотосите и кадрите бяха станали достояние на няколко правозащитни организации, които нададоха вой до небесата и заплашиха България, че няма да я приемат в ЕС, ако не забрани незабавно тази варварщина. Особено негативни бяха отзивите от Швеция, където кадрите на Ройтерс бяха отпечатани по първите страници на ежедневниците им.

„Да си гледат работата, ние продължаваме тайно да си тричим нашите кучета, защото това е древен обичай и тая година пак ще го направим. Това което се пише - това е всичкото лъжа“, каза ни Димитър Георгиев, местен жител и участник в тричането.

Екип на сайта Besove бе още в 8 часа сутринта край селската река заради информацията, че местните хора няма да изневерят на традицията и пак ще си тричат кучетата.

Въпреки че заснетите кадри са страховити, всъщност на кучето не му се случва нещо кой знае колко страшно. На събитието край Бродилово се бяха събрали над 300 човека местни жители и гости на селото за да гледат тричането.

Първо се опъва въже между два кола, застопорени от двете страни на реката. На специално изградено мостче над реката застава този, който ще трича. На снимката е Илия Илиев, дългогодишен изпълнител на древната традиция. Той подготвя примка от усукано въже, в която ще бъде поставено кучето. През примката първо се прокарват краката на кучето, докато стигне лопатките на предните крака. Така стягането се поема основно от гръдния кош и то се извършва внимателно за да не се стяга прекалено много. След това двата кола, на които е закачено въжето, се дърпат настрани. Така кучето се върти като пумпал под съпровода на радостни викове и подсвирквания, а имаше дори пиратки и изстрели във въздуха. В един момент въжето се размотава и то цопва в реката.

Най-много змаяното куче да не може да доплува до брега, но за такива случаи е подготвена специална спасителна (рибарска) мрежа, опъната под въжето. Някои от песовете дори сами си излизаха от реката. Няма регистрирани случаи на смърт.

"Тъй както обичаят е свързан с антихуманно отношение към животните и в изпълнение на подписани от държавата ни договорености в защита на бездомните кучета, аз го забраних", каза днес по обед Арнаудов, след като от нас разбра, че тричане все пак е имало.

Кукерските игри продължиха с традиционната обиколка по домовете в селото. Сред атракциите на обичая са кукерските дрехи, изработени от кожа със закачени на кръста звънци и хлопки. Според странджанската традиция кукерите не носят маски, а лицата им са намазани със сажди. Те се предвождат от цар, който е главна фигура в обичая. Обиколката по домовете цели да се изгонят злите духове и да се пречисти селото. Кукеров ден ще завърши с уникалния обряд "Пали кош". В центъра на Бродилово ще се натрупа кош от слама,който ще бъде запален привечер. Местните хора се събират около огъня и се хващат на дълго право хоро. Кошът от слама всъщност е символ на полога, в който снасят кокошките яйца. Според традицията ако поставиш там пепел от огъня, кокошките ще носят повече яйца през годината.

"В Испания, след ловния сезон, кучетата биват обесвани от техните собственици на дърво. Тяхната смърт е бавна и болезнена. През това време собствениците им седят под дървото и се наслаждават на вино и бира с приятели. Тъй като това е “местна традиция” и “стар обичай” европейската общност го позволява, затова нека бъде така добра да не се бърка в нашите обреди. Същото се отнася и за коридата, на която се избиват стотици бикове“, казва Стоян Карамитев от Бродилово. А неговия съселянин Илиян Илиев допълва „Така се обезселяват селата от Странджа – като се губят традициите, запомнени от нашите деди.”

иаб / ПЕТА Бг Таймс

Dog spinning

From Wikipedia, the free encyclopedia

Dog spinning (Bulgarian: тричане на куче(та), trichane na kuche(ta)) is a ritual formerly practiced in a village in southeastern Bulgaria.

In dog spinning, a dog is suspended above water on a rope. The dog is turned repeatedly in a given direction to wind the rope, then released so that it spins rapidly in the opposite direction as the rope unwinds. This ancient ritual of pagan origin was performed in order to prevent rabies.[1]

The first known reference to this practice in English is in a press release issued by the UK Green Party, issued on July 29, 2005.

It includes a statement from Green Party MEP Dr Caroline Lucas, vice-president of the RSPCA and the European Parliament's cross-party Animal Welfare Intergroup. Dr Lucas criticised it as being cruel to dogs, saying "Dog-spinning is a barbaric practice and must not be allowed to continue into the 21st century."

Swedish newspaper Aftonbladet reported the practice in March 2005. [2] [3] It took place in the village of Brodilovo each year in March. [4] The practice of the ritual was banned by the mayor of Tsarevo in 2006[5] after complaints by Bulgarian animal welfare organizations.[6]

References


1. ^ Кмет забрани жесток обичай с кучета (in Bulgarian)
2. ^ Aftonbladet: Hundarna plågas – för att fira våren (in Swedish)
3. ^ Aftonbladet: ”Barbarer!” (in Swedish)
4. ^ Wreed ritueel met honden in Bulgarije (Cruel ritual with dogs in Bulgaria (in Dutch)
5. ^ Забраниха жестокия ритуал с кучета в Странджа (in Bulgarian)
6. ^ Сигнал във връзка с "тричане на куче", 15.03.2005 (in Bulgarian)

External links

* Green Party article: EU powerless to halt 'dog spinning' in Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Историята на Хачико - Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт